Menu

Anti-age guide: Collageen

Wat zie ik als ik in de spiegel kijk?

Een mooie jonge vrouw, maar als ik iets dichter bij de spiegel kom, vallen mij toch best wat rimpels op. Vooral rond mijn ogen zie ik best wat kraaienpootjes (mijn vriend noemt het zonnestraaltjes) en de zwaartekracht begint mijn hals ook geen goed te doen.

Ik ben nu 36 en ineens voel ik de drang om meer onderzoek te doen naar Anti-aging. Vervelend woord eigenlijk anti-age, zo anti ben ik niet maar ik ben wel heel benieuwd of ik mijn huid kan verbeteren op het gebied van huid veroudering.

Ik ga mijn onderzoeken met jullie delen. Mijn tips, ervaringen alle kennis die ik over dit topic weet en te weten kom. Onderwerpen zoals collageen, vitamine A, supplementen en bindweefselmassage
komen allemaal aan bod.

Werkt collageen tegen huidveroudering?

Collageen is een eiwit, een proteïne dat als onderdeel van het bindweefsel zorgt voor stevigheid.
Elastine, een ander belangrijk eiwit, is verantwoordelijk voor de veerkracht van de huid.

Collageen en elastine worden ook in de huid aangemaakt en zorgen voor een stevige, strakke en gladde huid. Vanaf begin 30 verliest de huid ongeveer 1% collageen per jaar. De huid wordt bij het ouder worden ook dunner en slapper. Niet alleen het natuurlijke verouderingsproces maar ook roken, suiker en UV straling zorgen voor de afbraak van collageen en elastine.

Reden genoeg om een crème met collageen te kopen toch? Helaas is het niet zo simpel. Collageenmoleculen zijn te groot om door de huid opgenomen te worden. Ook peptides, de veel kleinere bouwstenen van collageen hebben geen bewezen werking. Al zouden ze door de huid kunnen dringen, worden ze meteen afgebroken door enzymen, waardoor ze hun werking verliezen.

Collageen supplementen dan?

Ook hier ga ik je teleurstellen. Collageen poeders, pillen of drankjes komen niet op die plek in het lichaam terecht waar jij dat wilt, de huid. Het collageen poeder moet door maagsappen en verteringsstelsel, om uiteindelijk specifiek effect op ons huidcollageen te hebben? Daar kun je wel je vraagtekens bij zetten. “Als collageen inname echt zou werken, zou het ook een oplossing zijn voor mensen met artrose, dat zou echt Nobelprijs-waardig zijn” aldus Dermatoloog Tamar Nijsten, afdelings hoofd bij het ErasmusMC.

Als een fabrikant nog andere ingrediënten aan het supplement toevoegt waar bijvoorbeeld positieve resultaten en onderzoeken van zijn mag dit op de verpakking vermeld worden. Gezondheid claims en beauty claims vallen niet onder dezelfde wetgeving. Daarom voegen veel merken vitamine C toe aan hun product. Hier mogen namelijk wel claims over gedaan worden en dus op de verpakking vermeld worden. De positieve resultaten gaan dan niet over het collageen maar de Vitamine C in het product.

Veel van de tot nu toe uitgevoerde studies over collageen zijn te beperkt en worden gefinancierd door bedrijven die collageen verkopen. Er is veel belangenverstrengeling en te weinig kwaliteitscontrole.

Hoe graag ik ook zou willen geloven in deze Anti-ageing methode, na het lezen van verschillende standpunten blijf ik weg van collageen supplementen en investeer ik liever in bewezen ingrediënten zoals Vitamine A, anti oxidanten, gezonde huidverzorging en het voorkomen van collageen afbraak door een gezonde lifestyle.