Menu

Luieruitslag

Luieruitslag, iets waar je niet onderuit komt als ouder toch?

Één van de meest voorkomende problemen bij baby’s is luieruitslag.
Dat is ook geen wonder omdat zowel poep als urine in direct contact met de huid komt. Maar er zijn verschillende andere factoren die bijdragen aan luieruitslag.

De huid rondom de billen, de liezen en de schaamstreek van je baby ziet er rood uit, vlekjes, bultjes, wondjes en soms zelfs kapotte billetjes. Luieruitslag komt voor op broeierige en vochtige plaatsen. Een luier is de ideale plek om rode billetjes te krijgen. Tijd dus om eens goed naar de luier van je kindje te kijken.

Luieruitslag factor 1: Luiers

Wegwerp luiers bestaan vaak uit synthetische materialen zoals polyethyleen of polypropyleen, wat kan gaan broeien en zo de ideale plek voor luieruitslag vormt. Daarnaast zijn er berichten over de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in luiers. Vaak veroorzaakt door grondstoffen die nog resten van pesticiden bevatten die in luiers verwerkt zitten of het gevolg van het parfumeren en bleken van luiers.

Luiers bevatten doorgaans lotions om de huid van je baby te “beschermen”. Parfum en minerale olie zijn de stoffen die ik het meest tegenkom bij de bekende luiermerken. Waarschijnlijk denk je, zoals zoveel mensen, dat deze luiers niet zo veel kwaad kunnen. Graag wil ik je eraan herinneren dat je kindje ongeveer 2000 luiers per jaar draagt. Je kindje staat de hele dag in contact met deze stoffen op de meest kwetsbare plek.

Kies bewust

Voor de huid van je kindje zijn wasbare luiers de beste keus. Niet voor iedereen een fijne optie trouwens, zo ook niet voor mij. Ik ben opzoek gegaan naar een luier zonder hormoonstoffen, conserveringsmiddelen, lotions, parfum, ftalaten, chloor of latex. Mijn alternatief? De wegwerp luiers van Eco by Naty. Veilig voor de huid en daarnaast ook beter voor het milieu.

Tips om luieruitslag te voorkomen:

  • kies een luier zonder schadelijke stoffen.
  • Zorg dat de huid goed droog is, voordat je een schone luier omdoet.
  • Gebruik geen talkpoeder.
  • Gebruik geen maïzena.
  • Verschoon de luier zo vaak mogelijk.
  • Laat je kindje ook eens een tijdje in z’n blote billetjes liggen. In de box bijvoorbeeld op een dubbelgevouwen handdoek, heerlijk vinden ze dat!

Luieruitslag factor 2: Billendoekjes

Heb je er ooit aan gedacht dat de billendoekjes die je gebruikt wel eens de oorzaak kunnen zijn voor de luieruitslag van je baby? De huid rondom de billen van je baby komt veel in aanraking met vocht, warmte en wrijving. Daarbij zadelen we de huid van je kindje tegelijkertijd op met prikkelende stoffen in billendoekjes; parfum, emulgatoren en conserveringsmiddelen. Een ramp voor de huid van je baby! Al deze irriterende stoffen zorgen zo nog sneller voor allergie en huidirritatie. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb maar één merk kunnen vinden dat vrij is van schadelijke stoffen; Waterwipes. Deze doekjes bevatten maar 2 ingrediënten: 99,9% water en 0,01% Grapefruit seed extract. Deze doekjes zijn de veiligste keuze voor de huid van je baby.

Een andere optie is natuurlijk om je billendoekjes zelf te maken

Heel easy! In de ochtend maak je een kan kamille thee. Schenk de kamille thee in een afsluitbaar bakje en laat afkoelen. Elke verschoning haal je een watje (die grote ovale watjes zijn hiervoor het fijnst) of wasbare doekjes door het kamille water en voilà! Ga niet 2 keer met hetzelfde watje of doekje in het bakje kamille water en gooi het einde van de dag weg.

Luieruitslag factor 3: Billen crèmes, zalfjes en balms

Welke crème schiet je het eerste te binnen bij het woord luieruitslag? Sudocreme! Het ziekenhuis, de verloskundige en de kraamzorg, allemaal hebben ze het potje Sudocrem. Bedoeld om de pijnlijke huid van je baby te verzachten of om een beschermende laag te vormen. “Voor echte bofkontjes” adverteren ze op de Sudocrem website. Maar is dat ook zo? Welke ingredienten zitten er in het potje Sudocreme en zijn deze wel zo veilig?

Aqua, Paraffinum liquidum, Zinc oxide, ParaffinLanolinCera microcristallina, Sorbitan sesquioleate, Benzyl benzoate, Cera alba, Benzyl alchollinalyl acetate, propylene glycol, benzyl cinnamatelavender oil, citric acid, BHA.

Totaal 10 huidirriterende stoffen waaronder minerale olie, conserveringsmiddelen en parfum. Stoffen die de huid kunnen irriteren en allergische reacties kunnen veroorzaken. De huid van je baby is vijf keer zo dun als die van jou en heel kwetsbaar als ze last heeft van luieruitslag. Vererger dit niet door zalf en crèmes te smeren waarvan je niet weet of de ingrediënten veilig zijn. Doe altijd eerst een ingrediënten check, hier.

Tips om luieruitslag te voorkomen/verhelpen:

  • Gebruik een crème op basis van zink. Zink werkt beschermend, herstellend en heeft een indrogend effect op de huid. De Zinc cream van Dr. Baumann gebruik ik zelf het liefst, iets lager zink gehalte maar wel met verzorgende huideigen ingrediënten, vitamine E en Urea wat jeukstillend werkt. Wil je een hoger gehalte zink? Ga dan voor de Zink olie (niet de zalf) van Dr. Swaab. Door de hoge concentratie zink zijn de billetjes snel weer hersteld.

Smetplekken

Een andere huidaandoening die erg op luieruitslag lijkt zijn smetplekken. Smetplekken komen voor in de huidplooien. Liezen, oksels, plooien in de nek en hals en achter de oortjes. Deze plekken kunnen rood, branderig zijn en muffig ruiken. Smetplekken ontstaan door wrijving, warmte en vocht. Veel van dezelfde tips die ik je heb gegeven bij luieruitslag zijn hier ook van toepassing.

  • Zorg dat de huid na een badje goed droog is. Zelf gebruik ik daar het liefst de föhn voor, zodat ik zeker weet dat alles goed droog is.
  • Zorg dat de kleding van je kindje niet te strak zit en voor wrijving zorgt.
  • Houd het nekje van je baby goed in de gaten. Kwijl en melk kunnen makkelijk in de plooien achterblijven en de huid gaan irriteren.
  • Ook hier kan zink zalf goed werken, mits met veilige ingrediënten natuurlijk. Zink heeft een indrogend effect op de huid. Een fijne combi met het ingrediënt Ureum, wat jeukstillend werkt.

Vertrouw je het niet of twijfel je? Neem dan altijd even contact op met je huisarts.