Menu

Misleiding en hypes babyverzorging

misleiding babyverzorging

Allereerst wil ik beginnen met de eerste misleiding en hype rondom “natuurlijk”

“Natuurlijk” is een term die niet beschermd wordt door regelgeving. Bij natuurlijk denk je al snel aan “gezonder” en daar spelen baby cosmeticafabrikanten dus handig op in.

Met één druppel olijfolie mag een product al natuurlijk genoemd worden.

Onlangs bladerde ik in het Ouders van Nu tijdschrift en er verscheen twee pagina’s groot een advertentie van het bekende baby merk met de gele flessen, de tekst: “(natuur)lijk wil je het beste voor je baby!” En ja, ook hier is de originele fles vervangen voor een groene flacon, een paar druppels amandelolie en de “natuurlijke” lijn is geboren. Dat het product nog steeds vol parfum, conserveringsmiddelen en andere allergenen stoffen zit staat er natuurlijk niet bij.

“Natuurlijk” wil ook niet altijd zeggen dat het beter is, zo zijn er een hoop natuurlijke ingrediënten die allergieën veroorzaken en huid irriterend werken. Neem Lavendel bijvoorbeeld, ruikt heerlijk maar kan de huid behoorlijk irriteren. Lanolin, ofwel wolvet zie ik ook veel terug in babyverzorging. Omdat lanolin voornamelijk uit was bestaat is het sterk waterafstotend en kan de huid flink uitdrogen. Ook een jeukende huid met rode uitslag komt regelmatig voor en kan zo een contacteczeem veroorzaken.

Cera alba / beeswax (bijenwas) wil ik ook nog even genoemd hebben. Net als lanolin sluit het de huid af waardoor de huid uitdroogt. Cera Alba bestaat voornamelijk uit esters van vetzuren en vetalcoholen met lange ketens waar de huid niet echt iets mee kan. Het bevat geen vitamines of mineralen en heeft naast antibacteriële eigenschappen geen positief effect op de huid. Sterker nog ook bijenwas kan contactallergie veroorzaken, zeker als het nog sporen van Propolis bevat. in Finland staat Propolis allergie op de tweede plaats van de top vijf van meest voorkomende allergieën.

Parfums en bewaarmiddelen blijven allergie veroorzaker nummer 1

Laat je hier ook niet misleiden met deze * die je vaak onderaan de INCI (ingrediënten) lijst ziet staan.

*From natural essential oils
*Without silicones, parabens, mineral oil and synthetic fragrances
*Certified organic ingredients

Of de geurstoffen in je product nu natuurlijk, synthetisch, organic / biologisch of van natuurlijke essentiële oliën afkomstig zijn, in alle gevallen kan het een allergie veroorzaken. Ook etherische oliën! Ook al hebben ze een lager allergie potentieel, het zijn geurstoffen. Iemand met een parfum allergie zal er hoe dan ook op reageren.

Zo herken je ze

Nog een misleidende claim: Dermatologisch getest

Dermatologisch getest wil zeggen dat een dermatoloog het product getest heeft op een groep vrijwilligers. Maar hoe groot deze groep was en wat de test resultaten zijn geweest staat er niet bij. Enkel dat het getest is, en dan mag dit op de verpakking staan.

Wat betekent hypoallergeen?

Je denkt misschien dat hypoallergeen betekent dat het product geschikt is voor de gevoelige huid van je baby of dat het product geen allergische reacties kan geven. Deze claim geeft helaas de verkeerde indruk. Elke fabrikant mag deze claim gebruiken, ongeacht de ingrediënten die in het product zitten.

Vrij van parabenen. Veilig, of toch niet?

Parabenen zijn de laatste jaren nadelig in het nieuws geweest, ze zouden de veroorzakers zijn van huid allergieën en een hormoonverstorende werking hebben. Allemaal even waar. Wel zo veilig om de producten voor je baby vrij van parabenen te kopen toch?

Ja en nee… Parabenen zijn maar één van de vele gebruikte conserveringsmiddelen. Is je product vrij van parabenen, dan wil dit niet zeggen dat het product ook vrij is van conserveringsmiddelen.

Conserveringsmiddelen zijn samen met parfum de veroorzakers van het toenemende aantal contactallergieën bij kinderen.

ALLE conserveringsmiddelen hebben dezelfde functie en zijn daarom even schadelijk. Baby producten moeten dus niet alleen “parabeenvrij” zijn, maar ook “conserveringsmiddel vrij”. Conserveringsmiddel vrij komt helaas bijna niet voor, dus ook met de claim “parabeenvrij” word je op het verkeerde been gezet.

Zo herken je conserveringsmiddelen in je product