Menu

Deze ingrediënten in babyverzorging zijn schadelijk

schadelijke babyproducten

Wat moet er wel in de huidverzorging van je baby zitten en wat vooral niet?

Ineens is het zover en gaan de chat’s met mijn vriendinnen over onze baby wensen. Veel van mijn lieve vriendinnen worden of zijn mama geworden, zo bijzonder! Op de kraamfeestjes zie ik de gele Zwitsal flessen met die “o zo lekkere babygeurtjes” al tevoorschijn komen. Wanneer je op de ingrediënten lijst kijkt zie je vooral: parfum, minerale olie dat de huid afsluit, stoffen die de ogen irriteren en zelfs de hormoonhuishouding ontregelen. Niet op mijn baby! Want wat voor jouw huid geldt, geldt zeker ook voor die van je baby: geen parfum, conserveringsmiddelen, minerale olie of andere irriterende stoffen.

“Extra mild voor de gevoelige baby huid” zie ik staan op veel babyflessen. Eén van de zovele misleidende babycosmetica claims. Wanneer ik de ingrediënten lijst bekijk, kom ik erachter dat de meeste lotions en crèmes verre van “extra mild” zijn en soms behoorlijk agressieve stoffen bevatten. Het is dan ook niet zo gek dat het aantal huidproblemen bij baby’s en jonge kinderen extreem stijgt.

Heb je er ooit aan gedacht dat de huidverzorging, billendoekjes of luiers wel eens de oorzaak kunnen zijn voor je baby’s huidprobleem?

Als kersverse mama kan het een hele zoektocht zijn naar goede producten met de juiste ingrediënten. Vooral als je de helft van de termen op de ingrediënten lijst niet begrijpt. Herkenbaar? Ik ga je helpen! Stap voor stap, op naar een gezonde huid voor jouw kindje.

Hoe begin je?

Kijk niet meer naar die mooie pastelkleurige babyverpakking en ook niet naar de termen “natuurlijk”, “hypoallergeen” of “vrij van parabenen” maar enkel en alleen naar de volledige ingrediënten (INCI) lijst op het product. Alleen hieruit kun je opmaken of een product veilig is of niet.

Aan de slag!

Benieuwd wat er in jouw babyproducten zit? Met behulp van de ingrediënten tester ontdek je gelijk of het ingrediënt veilig of schadelijk is voor de huid van jouw baby, super handig!

Het lijkt een hele opgave in het begin, maar geloof me na een tijdje kijk je op alle etiketten van crèmes en shampoos en weet je precies wat jouw baby wel en niet nodig heeft. Dus pak je product erbij en begin met de termen die voor jou onverklaarbaar zijn.