Menu

Berg bij baby’s

Help?! Mijn baby heeft schilfertjes en korstjes op zijn hoofdhuid

Op het ‘Ouders van nu’ forum lees ik een hoop vragen en onzekerheden over de veelvoorkomende huidaandoening seborroïsch eczeem ook wel ‘berg’ genoemd.

Berg ziet eruit als vettige, witte schilfertjes met gele korstjes op de hoofdhuid. Het is niet besmettelijk en jeukt meestal ook niet. Je kindje zou er geen last van moeten hebben tijdens voeden, spelen of slapen. Zie je ook schilfertjes in de wenkbrauwen, voorhoofd, slapen en achter de oren? Krabt je kindje aan zijn hoofdje? Dan zou dit een voorteken kunnen zijn van atopisch eczeem.

Baby’s ontwikkelen berg meestal in de eerste paar levensmaanden. Berg wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hyperactieve talgklieren, Malassezia gist en hormonen. Dit is dan ook de reden dat berg meestal binnen een jaar weer verdwijnt. Mijn eerste heeft 2 maanden berg gehad maar mijn tweede dochter wel 8 maanden.

Behandeling van berg bij baby’s & tips

Als berg niet vanuit zichzelf binnen een paar maanden verdwijnt kun je onderstaande tips toepassen:

Do’s:

  • Neem de tijd om de hoofdhuid van je baby een week lang dagelijks in te smeren met een huidvriendelijke crème maar gèèn olie. Smeer lekker dik (haartjes worden vet) en was het niet uit.
  • Het eerste levensjaar was je het haar van je baby alleen met water. 1-2 keer per week een badje is ook meer dan genoeg.
  • Heb je de crème meerdere dagen gebruikt en is het tijd voor een badje? Voordat je baby in bad gaat, smeer je de crème nogmaals in en masseer je deze zachtjes met een (extra zachte) tandenborstel om de schilfertjes los te maken. Spoel uit met water en dep zachtjes droog.

Don’ts:

  • Ga niet zelf krabben aan de schilfertjes, zo beschadigd de huid en bestaat de kans op infectie.
  • Gebruik geen olie! Olie beschadigd de huidbarrière en maakt de huid nog droger waardoor de hoofdhuid gaat jeuken.
  • Gebruik geen zeep/shampoo of andere geparfumeerde producten voor je baby. Berg ruikt soms wat muffig maar was je baby alleen met water of een milde reiniging zonder parfum en conserveringsmiddelen.
  • Vergeet niet: aan de ene huidaandoening kun je wat doen en aan de andere niet zo veel. Bij berg spelen hormonen een rol, hier is niets aan te doen. Vandaar dat berg binnen een jaar ook weer verdwijnt.
  • Less is more. Helpen de bovenstaande milde methodes niet? Laat je niet overhalen tot “speciale” haarlotions, anti berg pads of andere huidirriterende producten.

Wees lief voor de huid van je kleintje en gebruik enkel gezonde, veilige huidverzorging als dat nodig is. Onze huid heeft een enorm zelf herstellend vermogen, geef het de kans om zelf te herstellen.