Je kunt je behoorlijk machteloos voelen als je kindje lijdt aan baby eczeem.
Het vinden van de juiste behandeling, meerdere bezoeken aan de dokter, het smeren van talloze crèmes, de slapeloze nachten en het constant smeken om niet te krabben is niet alleen vermoeiend maar ook emotioneel. Ik hoop dat ik je met het lezen van mijn artikel wat aanmoediging, steun en hoop kan geven.
Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft last van eczeem. Een ander woordt voor eczeem is Dermatitis. Baby’s met eczeem kunnen verschillende symptomen ervaren. De huid jeukt, is rood, droog, schilferig en daardoor ook gedehydrateerd. Soms met bultjes en blaasjes.
Over het algemeen ontstaat eczeem bij kinderen in de eerste zes maanden tot vijf jaar. De symptomen bij baby’s komen vaak voor op de wangen, kin, hoofdhuid en de romp. Later gaat de eczeem ook zitten in de elleboogsplooien, knieholtes, polsen, enkels en in ernstige gevallen over het hele lichaam.
Je vraagt je misschien af hoe en waarom je kind eczeem heeft ontwikkeld. De waarheid is dat er geen exact antwoord is. Onderzoekers vermoeden dat de aandoening zich ontwikkeldals gevolg van genetische en omgevingsfactoren. Kinderen van wie de familie een voorgeschiedenis heeft van eczeem, astma of hooikoorts lopen meer risico op het ontwikkelen van baby eczeem.
De meest voorkomende vormen van eczeem bij kinderen zijn atopisch eczeem en contact eczeem.
Contact eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof. Deze vorm van eczeem kan worden voorkomen of verholpen door verzorging te gebruiken die deze stoffen niet bevat.
Atopisch of constitutioneel eczeem ook wel neurodermitis genoemd. Deze vorm van erfelijk eczeem heeft alles te maken met de gevoeligheid van het lichaam voor triggers van buitenaf. Deze triggers ontsteken de huid en veroorzaken roodheid, zwelling en jeuk.
Triggers die eczeem bij baby’s veroorzaken/verergeren:
- Textiel. Kleding materiaal kan een trigger zijn voor eczeem bij baby’s. Het vinden van de juiste stof voor je kleintje kan al een groot verschil maken! Vermijd stoffen zoals: nylon, polyester, acryl en wol (met uitzondering van merionowol). Het beste draag je bij eczeem: biologisch katoen, zijde en lyocell (Tencel). Deze stoffen zijn zacht, ademend en antibacterieel.
Ritsen en knoopjes gemaakt van nikkel kunnen ook voor problemen zorgen. Soms is het verstandig kleding binnenstebuiten te dragen omdat de stiksels van polyester kunnen zijn en dat voor uitslag kan zorgen. Kijk ook eens naar kleding speciaal voor eczeem problemen. - Wasmiddel. Geurstoffen, kleurstoffen, emulgatoren, conserveringsmiddelen, optische witmakers, fosfaten en ftalaten, allemaal stoffen in wasmiddelen die je huid kunnen irriteren. Voeg een extra spoel programma toe aan je wasprogramma om ervoor te zorgen dat deze irritanten zich niet kunnen ophopen en zorg ervoor dat je het beddengoed (en knuffels!) wast op 60 graden zodat huisstofmijt geen kans heeft.
- Stof, mijten, huisdieren en pollen. Was op 60 graden. Hang je wasgoed niet buiten te drogen omdat pollen uit de lucht in je wasgoed gaan zitten. Pas op met tapijt, zeker als je kleintje begint te kruipen. Heeft je kindje last van hooikoorts? Houd het raam gesloten en een luchtbevochtiger kan wonderen doen.
- Voeding. Baby eczeem en voedselallergie gaan vaak hand in hand. De meest voorkomende voedingsallergenen die voor opvlamming kunnen zorgen zijn: koemelk, noten, ei, soja en gluten. Pas ook op voor de nachtschade familie zoals: tomaat, aubergine, paprika en aardappel. Je kunt ervoor kiezen om je kindje een hypoallergene flesvoeding te geven (HA). Probiotica kan ook een positieve werking hebben bij eczeem klachten.
- Seizoen en temperatuur. Heet en koud water. Zorg voor een handwarm bad en laat je kindje niet langer dan 5 minuten in bad gaan. Water maakt de huid nog droger. Een lage luchtvochtigheid zorgt ook voor een droge huid en is zeker een trigger voor baby eczeem. Een luchtbevochtiger is daarom een must. Vergeet niet om deze regelmatig te reinigen.
- Huid irriterende stoffen in huidverzorging. Ingrediënten die de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of eczeem uitlokken en verergeren. Als je deze stoffen wilt vermijden, moet je ze natuurlijk op de eerste plek kunnen herkennen. Klik hier voor de lijst met ingrediënten die je het beste kunt vermijden in huidverzorging.
Er is niet één juiste behandeling voor eczeem. Wat voor het ene kind wel werkt, werkt misschien niet voor de jouwe. Hoewel eczeem niet te genezen is, zijn er gelukkig wel manieren om het beheersbaar te maken voor jou en je kindje. Wees volhardend en geduldig, want de behandeling kan enkele weken of langer duren voordat je echt vooruitgang ziet.
Baby eczeem vermijden
De opperhuid van je baby heeft vier weken nodig om een flinterdunne hoorncellenlaag op te bouwen waarop de complete beschermingsbarrière rust. Door die moeizame opgebouwde barrièrelaag te belasten met zeepproducten, geurstoffen, emulgatoren en conserveringsmiddelen, stapelen we allergeen op allergeen en dit zorgt voor huidproblemen zoals eczeem. Probeer direct huidcontact met deze stoffen te vermijden. Je denkt misschien dat bio of natuurlijke baby producten de oplossing zijn maar helaas is dit niet het geval. De keuze van je product zou je moeten baseren op het feit dat de ingrediënten in het product veilig zijn.
Huidbarrière herstellen
Bij eczeem is de huidbarrière beschadigd en staat open. De huid kan zijn vochtniet goed vasthouden, waardoor je kindje een droge huid krijgt. Gebruik verzorging voor de droge huid met Ceramides en Urea. Deze ingrediënten hebben een bewezen barrière herstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties vermeden worden. Weetje nog het huidsmeer waar je baby mee geboren werd? Dit effectieve zelfgemaakte beschermende huidsmeer bevat: water, vetten en wassoorten, ceramiden, cholesterol, vrije vetzuren en squaleen. Belangrijk dus dat je de huid van je kindje verzorgd met zoveel mogelijk huideigen stoffen.
De huid hydrateren
Een belangrijke factorbij eczeem is het verminderde waterbindingsvermogen. De huidbarrière staat open en verliest vocht. Dit hangt samen met de concentratie natuurlijke vochtvasthoudende factoren (Natural Moisturizing Factors, NMF) in de huid, waarvan Ureum één van de belangrijkste is. Een huid met eczeem klachten heeft een tekort aan Ureum. Door dit tekort aan vochtvasthoudende factoren ontstaat er een verhoogd transepidermaal waterverlies (TEWL), wat zorgt voor uitdroging van de huid. Ureum is dus een belangrijk ingrediënt in de verzorging van je kleintje om de huid weer te kunnen hydrateren.
Jeuk vermijden
Door het krabben kan de huidzich niet blijvend herstellen. Gebruik verzorging met Vitamine E voor een herstellende werking. Als je kindje overdag of ‘s nachts niet kan stoppen met krabben aan de huid is het misschien een idee om naar eczeemkleding te kijken zoals krabwantjes om verdere irritatie te voorkomen. Zorg dat je de nageltjes kort houd!
Dermatoloog
Hoewel veel ouders kiezen voor een behandeling met corticosteroïden voor onmiddellijke verlichting, ben ik een sterke voorstander van natuurlijke behandelingen die geen irriterende of onveilige ingrediënten bevatten en geen hormoonzalven.
De kans bestaat dat de dermatoloog bij baby eczeem een vette zalf op basis van minerale olie zal voorschrijven. De reden hiervoor is dat de dermatoloog geen groot fan is (of geen kennis heeft) van producten op plantaardige basis. Zalven op basis van minerale olie hebben nadele effecten die zeker bij eczeem vermeden moeten worden. Die lees je hier. Een product moet enkel veilige, huidvriendelijke ingrediënten bevatten. Een dermatoloog heeft helaas geen tijd om uitgebreid te kijken naar het voedingspatroon van je kindje, en overige externe factoren die kunnen bijdragen aan de eczeemklachten en gaat vaak voor snel resultaat met een hormoonzalf. Deze quick fix is geen oplossing voor de lange termijn.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Ik kan je helpen in contact te komen met meerdere ervaringsdeskundige op het gebied van de problemen die ontstaan door gebruik van hormoonzalven.