Minerale olie oftewel Vaseline klinkt natuurlijk maar is afkomstig uit aardolie.
Prima voor een stoel die piept of kraakt maar op je baby huidje niets te zoeken.
Minerale olie sluit de huid bijna geheel af.
Minerale olie komt voor in bijna alle baby verzorging die je koopt bij de drogist of apotheek
Een ultiem ingrediënt voor de cosmeticafabrikant, want minerale olie is kleurloos, geurloos chemisch neutraal, lang houdbaar en ook nog eens goedkoop. Maar wat doet minerale olie nu? Het legt een laagje op de huid wat de huid tot bijna 100% afsluit. Aanvankelijk voelt de huid lekker zacht aan maar door dit laagje komen allerlei huidprocessen stil te liggen.
Wat doet minerale olie?
Voor een goedwerkende huidbarrière heeft de huid ceramiden (bouwstoffen die zorgen voor een gezonde huid) nodig. Een levende huidcel wordt omgezet in ceramide. Tussen die ceramiden cellen op onze huid zitten calcium molecuultjes. Om ceramiden aan te maken, verdampen de calcium molecuultjes op onze huid en gaat er een seintje naar de levende huidcellen dat er ceramiden aangemaakt moeten worden. Een heel mooi proces dat de huid zelf regelt, althans als er geen minerale olie wordt gesmeerd. Wat doet vaseline? Dat legt een film laagje op de huid waardoor de calcium niet kan verdampen. De levende huidcellen krijgen zo geen seintje meer om ceramiden cellen aan te maken. Zo ontstaat er een ceramiden tekort en wordt de huid schraal en droog.
Winter: schrale baby wangetjes, geen vaseline!
De ouderwetse pot vaseline. Snel gepakt die dikke lik vaseline voor de billen of wangetjes van je baby. Verraderlijk omdat vaseline heel prettig en zacht aanvoelt op de huid en de huid soepeler lijkt te worden. Het tegendeel is waar, vaseline sluit de huid volledig af en droogt de huid juist uit.
Vaseline is de grootste boosdoener van alle minerale oliën.
Eén uitzondering wil ik maken. Het moment dat er tandjes doorkomen en de ontlasting van je baby zo zuur is dat het de billetjes kapot maakt, wil ik de billetjes kort afsluiten tegen urine en ontlasting dat erg pijnlijk kan zijn voor je kleintje. Met de nadruk op kort, het beste advies is hier om de huid bloot te stellen aan de lucht, dit bevordert het genezingsproces. Lekker in de blote billetjes laten lopen dus! Daarnaast gebruik ik een volle crème op basis van plantaardige oliën.
Help mijn baby krijgt een huidreactie!
Ben jij tot het lezen van dit artikel fan geweest van zalfjes met minerale olie/vaseline? Dan kan het wel eens zijn dat als je stopt met het smeren van deze zalfjes, de huid van je baby geïrriteerd raakt. De huid krijgt een herstel reactie, de huid is dusdanig uit balans omdat het niet dat kunstmatige laagje minerale olie krijgt. De huidbarrière moet zichzelf weer helemaal herstellen en gaat dus reageren op alles!
Hoe komt dit?
In onze huid zitten zenuwuiteinden, die zenuwuiteinden zitten daar om ons te waarschuwen. Deze zitten net onder het huidoppervlak. Als de huid barrière beschadigd is door lange tijd gebruik van minerale olie, dan liggen die zenuwuiteinden bloot. Op dat moment gaat alles een reactie geven. Begin je met het smeren van een product zonder minerale olie, dan kan de huid een herstel reactie vertonen door in het begin te reageren met puistjes, bultjes, roodheid en uitslag. Dat hoort allemaal bij die herstel reactie. Heb jij dus lange tijd een product met minerale olie voor je baby gebruikt? Wees dan voorzichtig met het gebruik van een product met actieve ingrediënten en begin met een basiscrème, het liefst op basis van siliconen.
Zo herken je minerale olie in je baby producten:
- Mineral oil
- Petrolatum (Vaseline)
- Paraffinum-Liquidum
- Paraffinum-Subliquidum
- Cera Microcristallina
- Microcrystalline Wax
- Ozokerit
- Ceresin